dinsdag 4 juni 2013

Kaart Libië en Tripoli - Vakantie Sahara en Noord-Afrika


Kaart Libië: VN
Libië heet officieel de Grote Libisch-Arabische Socialistische Volks-Jamahiriyah. Het is een Arabisch land in het noorden van Afrika en telt 6.310.434 inwoners (2009). De hoofdstad is Tripoli.

Naast Noord-Afrika wordt Libië ook wel tot het Midden-Oosten gerekend en maakt het deel uit van de regio die wel wordt aangeduid met MENA, the Middle East and North Africa.

Het land grenst in het westen aan Tunesië en Algerije en in het oosten aan Egypte. In het zuiden grenst Libië aan Niger en Tsjaad en in het zuidoosten aan Soedan.

In het noorden ligt Libië aan de Middellandse Zee. Het land ligt daarmee ten zuiden van Italië en Griekenland.

Een groot deel van het grondgebied in het zuiden van het land maakt deel uit van de Sahara.

Landschap
Ruim 90% van de oppervlakte van Libië bestaat uit woestijn- en halfwoestijngebied. In het zuiden stijgt het woestijngebied terrasvormig tot het Tibestigebergte.

De uitzonderingen op het patroon van aride en semi-aride bekkens zijn de smalle kuststroken in het noordoosten en het noordwesten aan de Middellandse Zee.

In het oosten van het land ligt de Libische Woestijn, die zich verder uitstrekt in Egypte.

Klimaat en vakantie
In het noorden aan de Middellandse Zee heeft Libië een Middellands Zeeklimaat. Zuidelijker heerst een droog woestijnklimaat.

Een bepalende rol in het klimaat van Libië speelt de ghibli. Dit is een warme woestijnwind uit het zuiden die ervoor kan zorgen dat de temperatuur in enkele uren met meer dan 17 °C stijgt.

Populaire bestemmingen voor een vakantie in Libië zijn de kust, de steden en woestijnreizen.

In Wadi Mathendous en de bergachtige streek van Jebel Acacus zijn prehistorische rotstekeningen gevonden, met daarop onder meer rivieren, graslanden en een veelheid aan wilde dieren, zoals giraffes, olifanten en krokodillen.

Een aantal plaatsen in het land staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO vanwege de overblijfselen van bouwwerken uit de oude Griekse tijd.

Steden Libië
Naast de hoofdstad Tripoli zijn een aantal steden in Libië: Benghazi, Misrata, Bayda, Zawiya, Khoms, Ajdabiya, Sabha, Sirte, Tobroek.

Belangrijke havensteden in het Noord-Afrikaanse land zijn Tripoli, Benghazi, Tobroek.


(Kaart steden Libië: CIA)

Kaart Libië provincies
Libie is lange tijd ingedeeld geweest in 22 provincies. Dit waren sinds 2007 Nuqat al Khams, Zawiya, Jafara, Tripoli, Murqub, Misrata, Sirte, Benghazi, Marj.

Jabal al Akhdar, Derna, Butnan, Nalut, Jabal al Gharbi, Wadi al Shatii, Jufra, Al Wahat, Ghat, Wadi al Hayaa, Sabha, Murzuq, Kufra.

Kaart provincies  Libië: CIA

Kaart Libië
Het Noord-Afrikaanse land Libië grenst aan Egypte, Soedan, Tsjaad, Niger, Algerije en Tunesië. In het noorden ligt het aan de Middellandse Zee. De hoofdstad is Tripoli.

Kaart Libië: CIA