zaterdag 8 september 2012

Kaart Noord-Afrika en Midden-Oosten


(Kaart Noord-Afrika en Midden-Oosten: CIA)
Noord-Afrika is het gedeelte van het Afrikaanse continent ten noorden van de Sahara. Hier liggen de landen Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Soedan en Egypte.

Egypte wordt ook wel tot het Midden-Oosten gerekend.

Noord-Afrika ligt in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het uiterste noordwesten aan de Straat van Gibraltar en in het noorden aan de Middellandse Zee.

In het oosten ligt Noord-Afrika bij Egypte aan het Suezkanaal en de Golf van Suez. Egypte en Soedan liggen aan de Rode Zee.

Via de Bab el-Mandeb en de Golf van Aden voert de zeeroute verder naar de Arabische Zee en de Indische Oceaan.

De landen in het noorden van het continent Afrika worden tot de MENA gerekend, de Engelse afkorting voor the Middle East and North Africa.

Marokko, Tunesië, Mauritanië, Algerije en Libië horen ook tot de zogenoemde Maghreblanden, een groep staten in Noord-Afrika.

Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Soedan en Egypte zijn lid van de Arabische Liga.

Regio Noord-Afrika indeling VN


(Kaart Noord-Afrika: VN)
De landen die donkergroen zijn ingekleurd behoren volgens de indeling op statistische gronden van de Verenigde Naties tot Noord-Afrika.

Dit zijn Marokko, Westelijke Sahara, Algerije, Tunesië, Libië, Egypte, Soedan en Zuid-Soedan.

De andere regio's die de VN op statistische gronden onderscheidt op het Afrikaanse continent zijn West-Afrika, Oost-Afrika, Centraal-Afrika en Zuidelijk Afrika.

Kaart Noord-Afrika
De regio Noord-Afrika ligt ten zuiden van de Middellandse Zee, ten westen van het Arabisch Schiereiland, ten zuidwesten van het Midden-Oosten en ten oosten van de Atlantische Oceaan.

Kaart Noord-Afrika staatkundig, landen, hoofdsteden: CIA