vrijdag 11 maart 2011

Kaart Niger en Niamey, Sahara en Sahel in Afrika


Kaart Niger: VN
Niger heet officieel de Republiek Niger. Het is een land in het noorden van Afrika en telt 15.306.252 inwoners (2009). De hoofdstad is Niamey.

In het noorden grenst Niger aan Algerije en Libië en in het oosten aan Tsjaad. In het zuiden grenst het land aan Nigeria, Benin en Burkina Faso. En in het westen aan Mali.

Het land is genoemd naar de rivier de Niger. Delen van het land liggen, evenals buurland Tsjaad, in een gordel die de Sahel heet. Dit is een uiterst droog woestijngebied.

Niger is volledig afgesloten van de zee.

Niger is ingedeeld in zeven departementen en het hoofdstedelijk district Niamey. De departementen zijn Agadez, Diffa, Dosso, Maradi, Tahoua, Tillabéri en Zinder.

Het noordelijke deel van Niger hoort tot de Sahara. Daar bevinden zich een aantal door vulkanische activiteit gevormde gebergten, zoals het Aïr- of Azbinegebergte, met toppen als de Greboun (ong.2000 m).

In het uiterste noordoosten ligt het Tchigaïhoogland, dat tot 1.100 meter hoog is. Ten zuiden hiervan liggen uitgestrekte depressies. Hier ligt ook het Tsjaadmeer.

In het zuidwesten van Niger ligt de vallei van de rivier de Niger.

Klimaat en vakantie
Het klimaat in Niger vormt de overgang tussen dat van de vochtige Soedanheuvels in het zuiden en het droge en hete Saharaklimaat in het noorden.

In Niamey variëren de temperaturen van 22 tot 36° C, met extremen van 15° C in december en 42° C in april.

Toeristische trekpleisters in het land zijn onder meer de steden en woestijnreizen.

West Regional Park
Op de grens van Niger, Burkina Faso en Benin en ligt het vermaarde West Regional Park. Dit is een gebied van 10.000 vierkante kilometer dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

In het park woont de grootste concentratie olifanten van West-Afrika. Dit zijn er ongeveer 3.000.

Verder leven er veel cheeta's, luipaarden, leeuwen, buffels, antilopen en ook de bedreigde Afrikaanse wilde hond komt in het West Regional Park voor.

Kaart steden Niger


Kaart steden Niger: CIA

Kaart provincies Niger: CIA