vrijdag 11 maart 2011

Kaart Mali en Bamako, Sahara en Sahel in Afrika


(Kaart Mali: VN)
Mali heet officieel de Republiek Mali. Het land ligt centraal in het noordwesten van Afrika en telt 12.666.987 inwoners (2009). De hoofdstad is Bamako.

Het land grenst in het noorden aan Algerije en in het oosten aan Niger. In het zuiden grenst Mali aan Burkina Faso en de West-Afrikaanse landen Ivoorkust, Guinee en Senegal. In het westen grenst het land aan Mauritanië.

De nationale feestdag van Mali is 22 september. Dit is de dag waarop in 1960 de republiek werd uitgeroepen.

Regio's Mali
Mali is onderverdeeld in acht regio's. Dit zijn Gao, Kayes, Kidal, Koulikoro, Mopti, Ségou, Sikasso, Timboektoe. De hoofdstad Bamako heeft een afzonderlijke administratieve status.

Delen van Mali liggen, evenals Niger en Tsjaad, in een gordel die de Sahel wordt genoemd. Dit is een uiterst droog woestijngebied.

Het centrale deel van Mali maakt deel uit van de Grote West-Afrikaanse Slenk. Het bestaat uit plateaus van zelden meer dan 450 meter hoogte en vlakten.

Klimaat en vakantie
Het klimaat in Mali varieert van tropisch tot droog. In het noorden heerst een woestijnklimaat, in het zuiden een tropisch klimaat.

In het grootste deel van het land valt uitermate weinig regen en er komen regelmatig droogtes voor.

Het regenseizoen valt van eind juni tot begin december. In dit seizoen treedt de rivier de Niger regelmatig buiten haar oevers.

Zuid-Mali ligt in de bekkens van de rivieren de Niger en de Senegal. In het westen van Mali ligt het Nationaal Park van de Baoulé.

Onder meer de historische steden Timboektoe, Ségou en Djenné zijn belangrijke toeristische trekpleisters.

Timboektoe
Timboektoe is een woestijnstad in het noordoosten van Mali op een kruispunt van handelsroutes.

De stad groeide in de Middeleeuwen uit tot een belangrijk cultureel centrum met een aantal universiteiten.

Kaart steden Mali
Naast de hoofdstad en grootste stad Bamako zijn een aantal andere steden in Mali: Sikasso, Mopti, Koutiala, Kayes, Ségou, Nioro du Sahel, Niono, Markala, Kolondiéba, Kati, Gao, Kolokani, Ménaka, Bougouni, Niafunké.

Timbuktu, Banamba, Macina, Nara, Bafoulabé, San, Koulikoro, Djenné, Sokolo, Yorosso, Kangaba, Kidal, Diré, Goundam, Douentza, Tenenkou, Bandiagara, Kimparana, Kita, Araouane, Taoudenni, Tessalit.


Kaart steden Mali: CIA

Kaart Mali
Mali grenst aan Algerije, Niger, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee, Senegal en Mauritanië. De hoofdstad van het Afrikaanse land is Bamako.

Kaart topografie Mali: CIA

Kaart Mali, reliëf, steden, wegen, rivieren, spoorlijnen: CIA