maandag 24 december 2012

Kaart Soedan en Khartoem

Kaart Soedan na afscheiding Zuid-Soedan: VN
Soedan, ook wel gespeld als Sudan, heet officieel de Republiek Soedan of Republiek Sudan. Het is het grootste land van Afrika. Het land telt 41.087.825 inwoners (2009) en de hoofdstad is Khartoem.

Soedan wordt na de afscheiding van het zuiden ook wel aangeduid mat Noord-Soedan of Noord-Sudan ter onderscheiding van Zuid-Soedan.

Het land grenst in het noorden aan Egypte en in het noordwesten aan Libië. In het westen aan Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Congo-Kinshasa, Oeganda en Kenia liggen ten zuiden van het land, Ethiopië en Eritrea, landen in de Hoorn van Afrika, liggen ten oosten van Soedan.

In het noordoosten ligt Soedan aan de Rode Zee.

Het land behoort tot de Arabische Liga.

Soedan is onderverdeeld in 16 staten. Dit zijn Al-Bahr-al-Ahmar, Al-Jazirah, Al-Qadarif, An-Nil-al-Abyad, An-Nil-al-Azraq, Ash-Shamaliyah, Gharb-Darfur, Gharb-Kordofan, Janub-Darfur, Janub-Kordofan, Khartoem, Kassala, Nahr-an-Nil, Shamal-Darfur, Shamal-Kordofan en Sennar.

Het hoogste punt van Soedan is met een hoogte van 3.042 meter de Deriba. De Deriba ligt in de regio Darfur, in het westen van het land.

Nijl
Soedan wordt van zuid naar noord doorsneden door de rivieren de Nijl, de Witte Nijl en de Blauwe Nijl. De Witte Nijl en de Blauwe Nijl vloeien in de hoofdstad Khartoem samen in de eigenlijke Nijl, die via Egypte naar de Middellandse Zee stroomt.

Langs de rivieren bevinden zich de vruchtbaarste gebieden van het land.

Klimaat en vakantie
Soedan kent een woestijnklimaat en tropisch klimaat dat wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en regenval in het zuiden in de zomer.

De temperaturen in het woestijnklimaat in het noorden van het land kunnen oplopen tot boven de 40 graden Celsius overdag en dalen tot 4 graden Celsius in de nacht.

De berg Barkal met de historische stad Sanam staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Samen vormen ze de historische hoofdstad Napata van het koninkrijk van Kush.

Steden Soedan
Naast de hoofdstad Khartoem zijn een aantal andere steden in Soedan: Omdurman, al-Khartum Bahri, Nyala, Bur Sudan, Kassala, al-Ubayyid, Kusti, Wad Madani, al-Qadarif, al-Fashir, ad-Du'ain,

Ad-Damazin, Al-Dschunaina, Rabak, al-Managil, Sannar, an-Nahud, ad-Damir, Atbara, ad-Duwaim, Kaduqli, New Halfa, Umm Rawaba, Shandi, Sindsha.


Kaart steden Soedan: CIA

Kaart Soedan
Soedan en Zuid-Soedan grensden gezamenlijk aan Egypte, Libië, Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Kinshasa (DRC), Oeganda, Kenia, Ethiopië en Eritrea.


Kaart Soedan: VN

Kaart Soedan en Zuid-Soedan

Kaart Soedan en Zuid-Soedan, steden, wegen, provincies: CIA