Kaart Tunesië, steden, topografie, reliëf: CIA |
Het land grenst in het zuidoosten aan Libië en in het westen aan Algerije.
In het noorden en noordoosten ligt Tunesië aan de Middellandse Zee. Tussen het noordoosten van het land en het Italiaanse eiland Sicilië ligt de Straat van Sicilië.
Naast Noord-Afrika wordt Tunesië ook wel tot het Midden-Oosten gerekend en maakt het deel uit van de regio die wordt aangeduid met MENA, the Middle East and North Africa.
Het land hoort samen met Marokko, Mauritanië, Algerije en Libië tot de Maghreblanden, een groep landen in het noordwesten van Afrika.
Klimaat en vakantie
Tunesië kent een klimaat met warme, droge zomers en koele, regenrijke winters. De invloed van de Middellandse Zee, de ligging van gebergten en de Sahara zorgen voor plaatselijke klimaatverschillen in het land.
Ten zuiden van de Hoge Tell begint de overgang naar een semi-aride klimaat. Het zuiden van Tunesië, in de Sahara, is het droogste deel van land.
Vakantiebestemmingen in Tunesië zijn naast de hoofdstad Tunis het eiland Djerba en kustplaatsen aan de Middellandse Zee zoals Sousse, Hammamet en Port El Kantaoui. De Tunesische kust kent tal van schitterende stranden en er zijn hotels in alle categorieën.
De zeer gevarieerde soorten landschappen, van woestijnlandschap in de Sahara in het zuiden, tot bossen in het noorden op het schiereiland Cap Bon, zijn in trek bij toeristen.
Daarnaast kent Tunesië beroemde oases, zoals in Douz, Sjott el-Djeridin en Tozeur. Vanuit deze plaatsen zijn avontuurlijke tochten te ondernemen om de Sahara te verkennen.
Onder meer de plaatsen Gabès, Gafsa en Tozeur zijn uitgangspunten voor trektochten door de woestijn in het zuiden van Tunesië.
Het land kent verder archeologische vindplaatsen zoals die van Carthago, niet ver van Tunis, en El-Djem, met een indrukwekkend Romeins amfitheater.
Steden Tunesië
De hoofdstad Tunis, in het noorden van het land, heeft ruim 700.000 inwoners. Een aantal andere grote steden zijn Monastir, Djerba, Tozeur, Tabarka, Sfax en Gafsa.
Kaart steden Tunesië: CIA |
Kaart Tunesië provincies/gouvernementen
Tunesië is bestuurlijk onderverdeeld in 24 gouvernementen. De gouvernementen hebben dezelfde naam als de hoofdsteden ervan. De gouvernementen zijn Ariana, Béja, Ben Arous, Bizerte.
Gabès, Gafsa, Jendouba, Kairouan, Kasserine, Kébili, Kef, Mahdia, Manouba, Médenine, Monastir, Nabeul, Sfax, Sidi Bouzid, Siliana, Sousse, Tataouine, Tozeur, Tunis en Zaghouan.
Kaart Tunesië, steden, wegen, rivieren: CIA |
Kaart Tunesië in Romeinse Tijd, Carthago
In de tijd van de Romeinen stond het huidige Tunesië bekend onder de naam Carthago.
Kaart Tunesië als Carthago in Romeinse Tijd |
Kaart Tunesië reliëf
Kaart Tunesië, topografie, reliëf |
Tunesië wordt omringd door de landen Libië en Algerije. In het noorden en oosten ligt het Noord-Afrikaanse land aan de Middellandse Zee.
Kaart Tunesië, topografie: US Army |