woensdag 24 juli 2013

Kaart Sahara - Woestijn Vakantie Afrika

Kaart Sahara, landen, steden, topografie: CIA rivieren
De Sahara ligt in Noord-Afrika en is de grootste zandwoestijn op aarde. De woestijn heeft een lengte van ongeveer 6.000, een breedte van circa 2.000 kilometer en een oppervlakte van ongeveer 9,4 miljoen vierkante kilometer.

De Sahara grenst in het uiterste westen aan de kust van de Atlantische Oceaan en in het oosten aan de Rode Zee.

In plaats van de Rode Zee wordt ook de Nijl vaak als oostgrens aangemerkt, waardoor in dat geval de Arabische en de Nubische Woestijn niet tot het gebied van de Sahara gerekend worden.

In het noorden grenst de woestijn aan de Middellandse Zee en het Atlasgebergte. In het zuiden van de Sahara ligt de Sahel. Dit is een gebied met enige begroeiing.

De naam Sahara is afgeleid van het Arabische woord sahra, dat woestijn in algemene zin betekent.

In de Sahara liggen geheel of gedeeltelijk de landen en gebieden Marokko, Westelijke Sahara, Mauritanië, Mali, Niger, Algerije, Tunesië, Libië, Tsjaad, Egypte en Soedan.

Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie, is een omstreden gebied ten zuiden van Marokko. Het wordt bezet door Marokko maar de onafhankelijkheidsorganisatie Front Polisario claimt het.

De Sahara bestaat voor een deel uit zandduinen maar er zijn ook veel rotsachtige gebieden. Ongeveer 20 procent bestaat uit zand, de rest is rotsachtig. Overheersend zijn de vlakke delen op een hoogte van 200 tot 600 meter.

Depressies komen vooral in het noorden en westen voor. De grootste is de Kattaradepressie, in de Libische Woestijn. Deze ligt 134 meter onder zeeniveau.

Het reliëf wordt vooral gekenmerkt door cuesta's en steile randen van horizontaal gelegen gesteentepakketten.

Bergketens in de Sahara zijn het Ahaggarmassief, met als hoogste punt de Tahat (3.005 m) en het Tibestigebergte, waarvan de Emi Koussi met een hoogte van 3.415 meter het hoogste punt is.

Andere gebergten zijn de Aïr, Saharaanse Atlas, Adrar des Iforas, Rode Zeeheuvels.

In de gebergten en lagere delen liggen fluviatiele dalsystemen. De afzonderlijke dalen hebben vaak steile wanden en worden aangeduid als wadi of oued.

Deze dalsystemen dateren voor het grootste deel uit vochtiger perioden. Ze kunnen zich bij zware neerslag met water vullen en eindigen vaak in zoutmeren die veelal tijdelijk van aard zijn.

Op verschillende plaatsen in de Sahara liggen oases, waar water aan of nabij de oppervlakte komt. Bij oases zijn in de loop van de tijd vaak steden of nederzettingen gebouwd. Beroemde oases zijn Bahariya, Ghardaïa, Timimoun, Kufra en Siwa.

In het zuidwesten van de woestijn ligt op de grens van op de grens van Tsjaad, Kameroen, Nigeria en Niger het Tsjaadmeer. Dit is het op één na grootste zoetwatermeer van Afrika.

Klimaat en vakantie
De Sahara heeft overwegend een woestijnklimaat. Het gebied is zeer droog, overdag is het zeer warm en in de nacht is het relatief koud.

De Sahara is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer woestijnreizen die er zijn te maken, historische bezienswaardigheden en de oude steden.

Veel bezoekers trekt de stad Timboektoe in Mali. De stad werd in de 11de eeuw door de Toeareg gesticht en ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste handelscentra van slaven, ivoor en goud op de grens van de Arabische wereld en Zuidelijk Afrika.

Uit de bloeiperiode van Timboektoe resteren onder meer ruïnes van moskeeën, een citadel en een aantal forten.