(Kaart Middellandse Zee: CIA)
De Middellandse Zee is een binnenzee die ligt tussen Zuid-Europa, West-Azië (Midden-Oosten) en Noord-Afrika. De totale oppervlakte van de zee is ongeveer 2,5 miljoen km².De landen die aan de Middellandse Zee liggen zijn Spanje, Frankrijk, Monaco, Italië, Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië, Griekenland, Turkije, Syrië, Libanon, Israël, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko.
In de Middellandse Zee liggen verder de eilandstaten Malta en Cyprus.
De zee is van west naar oost ongeveer 3.850 kilometer lang en heeft een gemiddelde breedte van 600 kilometer. De gemiddelde diepte is ongeveer 1.430 m. De grootste diepte is 4.404 meter, ten zuiden van Griekenland.
Zeeën
In de Middellandse Zee worden een aantal afzonderlijke zeeën onderscheiden. Dit zijn de Ligurische Zee, Tyrrheense Zee, Adriatische Zee, Levantijnse Zee, Ionische Zee, Egeïsche Zee, de Zee van Marmara en de Zwarte Zee met de Zee van Azov.
Rivieren
Een aantal grote rivieren die in de Middellandse Zee uitmonden zijn in het noorden van Afrika: de Moulouya in Marokko en de Nijl in Egypte. In het zuiden van Europa: de Ebro in Spanje, de Rhône in Frankrijk, de Po in Italië.
Klimaat en toerisme
Het Middellandse-Zeegebied heeft bijna overal een etesisch klimaat. In het winterhalfjaar is de luchtdruk boven het relatief warme zeewater laag, zodat in dat jaargetijde ook de depressieactiviteit maximaal is.
In de zomer waaien er over het algemeen, behalve in het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied, zwakke winden. Bekend zijn voorts de mistral, sirocco en bora.
Het Middellandse-Zeegebied oefent een grote aantrekkingskracht uit op toeristen vanwege onder meer de natuur, de vele stranden en de talloze fascinerende historische bezienswaardigheden.